Verslag van de bijeenkomst op 2 april 2005.

Het is stralend weer. Wat een verschil met een maand geleden. Toen werden we aan huis gekluisterd door sneeuw, ijzel en dikke mist en moesten we tot onze grote spijt de maande-lijkse werk-zaterdag voorbij laten gaan. Er is dus nu extra veel te bepraten. Jammer genoeg moet Fem helaas verstek laten gaan wegens de bruiloft van haar dochter en kan Jopie alleen maar 's middags aanwezig zijn. Maar een nieuw clublid: Marjolein Louwerse maakt de bbc volledig. Bovendien hebben we gasten: Rob Koch (bestuurslid van de Liga) en Henk Francino (Stichting Boekbehoud). Beiden willen d.m.v een artikeltje de aandacht vestigen op hetgeen wij als groep aan het doen zijn en daarmee andere amateur-boekbinders enthousiasmeren voor een dergelijk initiatief. We benadrukken dat we het met-elkaar-werken als bijzonder positief ervaren, omdat je ervaringen uit kunt wisselen, elkaar kunt helpen en stimuleren, zowel op de maandelijkse werkdag als tussendoor via e-mailtjes.

Anton demonstreert het door hem gemaakte apparaat om touw op iedere gewenste dikte mee te draaien. We zijn natuurlijk allemaal vol bewondering voor dit staaltje van vakmanschap en inventiviteit. Voor een uitgebreide uitleg van de werking van dit apparaat moet je kijken bij "touwslagerij" op: http://www.adrie.info/goddijn


Met het 17e eeuwse boek (5e boek-model in Goddijn) is Anton ook al ver gevorderd. (zie "boeken Goddijn" op www.adrie.info/goddijn). Hij heeft de sloten gemaakt, maar een variatie toegepast door ze tweezijdig scharnierend te maken, i.p.v. één-zijdig

Anton legt ons vervolgens uit hoe hij de versiering op de sloten gemaakt heeft met een holpijpje en een, uiteraard, door hem zelf gemaakt beiteltje.

Op de linker foto is te zien hoe het plaatje messing op het aambeeld onder een met boutjes vastgedraaid reepje ijzer geklemd ligt. Met een holpijpje is een cirkel ingetikt en nu wordt met de hamer een lijntje geslagen naar het cirkeltje toe. De rechter foto toont het resultaat en op de foto boven is de fraaie versiering te bewonderen.


Van dit 5e boek heeft Ine een voorbeeld in handen gekregen: een bijbel die gedeeltelijk uit elkaar ligt. Alle elementen die Goddijn beschrijft vinden we in dit boek terug: de taps toe lopende borden, de afgeschuinde kanten van de borden, het beslag, de messing lijsten voor het vastzetten van de broek, resten van de broek, het naaisel op de dubbele touwen en de gaten en gleuven voor het doorrijgen van de touwen.
bovenste rij:
voorplat bijbel – detail voorplat met messing lijst voor de broek – details boekbeslag- achterplat
middelste rij:
naaisel op dubbele touwen en aanrijging aan achterplat – detail naaisel
onderste rij:
binnenkant voorplat – detail doorrijggaten en gleuven – detail afgeschuinde bordkant

Er zijn meer boeken te bewonderen. Frans en Jaap hebben ook exemplaren die klaar zijn.
(zie ook "eindresultaten" onder "Projecten" op www.bbc-hetoudeambacht.nl)



's Middags is er één en al activiteit. Iedereen is druk bezig met werkzaamheden voor het boek waar hij/zij mee bezig is. Anton naait katernen voor het 6e boek. Jaap snijdt en vlecht de sluitriemen voor boek 3 en de leren naaibanden voor boek 4 en vouwt, net als ik, katernen voor boek 5.
Rob is druk in de weer met de figuur-zaag. Ondanks zijn verticale zagen krijgt hij een goed resultaat, alhoewel hij zelf niet geheel tevreden is.
Jopie is ook fanatiek aan het zagen en boren om de sloten voor het 4e boek te maken. Marjolein gaat ijverig aan de slag met het eerste model en krijgt van Hans goede aanwijzingen. Zelf is hij bezig met de perkamenten kapitaal-kernen van boek 4, het vastlijmen van de naaibanden van boek 4 en het maken van de spieën.
Ik vraag raad bij het maken van de inslagen van het leer van boek 4. Het vormen van de tong wil niet lukken en we komen tot de conclusie dat de tekeningen d, e, f, op blz. 51 ook niet kloppen. De losse flap kan niet onder de inslagen gelegd worden, maar moet eerst bijgeknipt worden voordat de inslag stotend gesneden kan worden. Er blijven kleine tuitjes leer in de hoek die met een vouwbeen zoveel mogelijk plat en weggewreven moeten worden.
Ook Henny stort zich op het maken van een dergelijke hoek en uiteindelijk lukt het prima om een mooie hoek te maken, maar het kost wel de nodige tijd en geduld.
En zo is ook deze werkdag weer omgevlogen.